13/05/2024

Kako učiniti da mala kuhinja izgleda veća – 10 stručnih savjeta i trikova

Želite saznati kako da mala kuhinja izgleda veća? Došli ste na pravo mjesto.

Shvaćamo da učiniti kuhinju funkcionalnom i lijepom često može biti izazov, osobito kada je kvadratura prostora manja. Tu dobro dođu pametna rješenja i ideje kako iskoristiti u većini kuhinja nedostupan prostor.

Stručnjaci iz Domeka objašnjavaju: ‘Tijesne i mračne sobe mogu učiniti da se osjećamo neugodno i klaustrofobično, dok ulazak u svjetliju prostoriju podiže raspoloženje. Nema razloga zašto mala kuhinja ne može odisati nekim ozbiljnim stilom i vizualno izgledati prostranijom nego što to zapravo jest. Kuhinju manje veličine možete učiniti prostranije ako znate neke jednostavne dizajnerske trikove kako biste maksimalno iskoristili prostor.’

Sastavili smo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite čak i najmanji kuhinjski prostor.

Privucite pogled
Jeste li blagoslovljeni visokim stropovima? Iskoristite ih maksimalno! Izgradnja ormara ovdje je najočitija strategija, ali nemojte zaboraviti dati i tim prostorima malo ukrasne ljubavi. Dodajte otvorene police za praktičnu pohranu u maloj kuhinji koju također možete koristiti za izlaganje slatkih uobičajenih kućnih biljaka, tanjura, začina itd.

‘Kada je prostor za pohranu bitan, poželjet ćete optimizirati prostor na zidu. Međutim, umjesto da odaberete čvrste ormare – zbog kojih se soba može učiniti manjom – razmislite o otvorenim mogućnostima pohrane. Police nude dovoljno mjesta za lakše kuhinjske dodatke i uređaje.’

Privucite pogled prekrasnim štukaturama, oslikanim stropom i prepoznatljivim kuhinjskim rasvjetnim tijelima. Na taj način ćete imati veliki utjecaj na vizualni dizajn kuhninje bez gubitka prostora.

Očito, ako Vaša mala kuhinja nije blagoslovljena visokim stropom i dalje možete koristiti iste koncepte kada je u pitanju okomito pohranjivanje, a čak i niski stropovi mogu izgledati cool kada su obojeni u svijetlu boju – samo pogledajte naš vodič za kako obojiti stropove.

Mogućnosti kuhinjskog pohranjivanja
Kada dizajnirate malu kuhinju, ne morate razmišljati samo o dizajnu cjelokupnog prostora, već i o tome kako će se svaki ormarić koristiti. U toj situaciji možete koristiti kuhinjske dodatke i mehanizme kako bi unutrašnjost ormarića bila što iskoristivija.

Razmotrite stražnju stranu fronti kao prostor za vješanje, donju stranu polica iskoristite za postavljanje kukica na koje ćete objesiti šalice.

Kada se kuhinja izrađuje po mjeri, iskoristite često zanemarene male prostore kao što su podloge ormarića (područje ispod ormarića, koje se može pretvoriti u skrivene ladice na izvlačenje za veće predmete kao što su ladice za pečenje), područje iznad vrata i strop za pametno skladištenje prostoria.

Pogledajte naše ideje za pohranu u malim kuhinjama, pametne ideje za pohranu u smočnici i uredne ideje za pohranu staklenki za više inspiracije.

Pametno koristite umjetnu rasvjetu kako bi se mala kuhinja učinila većom
Planiranje dobre kuhinjske rasvjete uvelike će pomoći da mala kuhinja izgleda veća i prostranija.

‘Ako imate malu kuhinju s visokim stropom, izrazito svijetla nijansa može biti prekrasan dodatak dizajnu kuhinje. Međutim, ako imate standardni ili čak niski strop, izbjegavajte pretrpavanje prostorije nepotrebnim rasvjetnim elementima.’

‘Integrirana rasvjeta može uštedjeti dizajn kada su u pitanju male kuhinje. Ova svjetla jedva da se vide u cjelokupnom dizajnu sobe, ali su izuzetno korisna pošto osvjetljavaju prostorije jarkim svjetlom, zbog kojeg se kuhinja čini prozračnijom u bilo koje doba dana.’

‘Stropna svjetla su obavezna, ali nema potrebe stati na tome. Dodajte rasvjetu ih ispod gornjih ormarića i kako biste dodali sjaj svom prostoru za pripremu.’

Kada planirate rasvjetu kuhinje, trebat će Vam u najmanju ruku cjelokupna ambijentalna rasvjeta i osvjetljenje radne jedinice.

Dodavanje dekorativne i točkaste rasvjete također će pomoći da se prostor učini otvorenim i dobro planiranim.

Razmislite kako i gdje ćete obavljati zadatke u prostoru i u skladu s tim ih osvijetlite. Zapamtite da će boja Vaših završnih obrada također imati utjecaj – što su ormarići, pultovi i zidovi tamniji, to će vam trebati više rasvjete.

Ograničite paletu boja svoje kuhinje
Konkretna boja koju odaberete je potpuno osobna odluka, ali zadržite taj izbor na jednoj ili dvije prevladavajuće boje i lako ćete učiniti da se mala kuhinja osjeća većom. Ova tehnika također stvara usklađeniji izgled.

Slobodno koristite različite nijanse iste boje kako biste stvorili vizualnu teksturu, ali izbjegavajte velike dijelove kontrastnih zidova, kako oko ne bi vidjelo prostoriju kao jednu kontinuiranu cjelinu, već manje blokove.

Dobijte inspiraciju za ideje bojanja zidova kuhinje u našoj galeriji, a osim toga, ako uređujete kuhinju s ograničenim proračunom, uvijek možete obojati svoje kuhinjske ormariće; samo pogledajte naš vodič.

Dekoracija i pohrana kuhinjskih pomagala
‘Bilo da se nalazi na Vašim policama, u ormarićima ili na radnoj površini – nered je neprijatelj malog kuhinjskog prostora.’

‘Ladice i uska smočnica mogu pomoći u povećanju količine dostupnog prostora za pohranu, što Vam omogućuje da sakrijete sastojke, pribor i posuđe, održavajući radne ploče i police čistima i urednima.’

‘To ne znači da ništa ne bi trebalo biti izloženo. Komadi poput samostojećih malih kućanskih uređaja pridonijet će dizajnu kuhinje; kuhalo za vodu i toster nepraktično je redovito pospremati u ormariće, a svježe cvijeće, začinsko bilje i drugi mali ukrasni predmeti održat će ugodan osjećaj u kuhinji, stoga ih izložite.’

Kad vam ponestane prostora, budite strogi prema sebi i ne dopustite da stavite još jedan predmet dok ne napravite mjesta i maknete neki postojeći. Tu se vodimo izrekom – manje je više.

Koristite dekorativne dodatke koji odbijaju svjetlo
Nakon što kvalitetno osmislite raspored kuhinje, nemojte stati na tome. Tretirajte kuhinju kao i svaku drugu prostoriju. Ne prestajete ukrašavati svoju spavaću sobu samo s krevetom, pa zašto se zaustaviti u kuhinji samo s ormarićem i kućanskim aparatima?

Koristeći štedljivo i u pravom mjerilu, mali ukrasni dodaci zaista dodaju osobnost kuhinji. Kako bi mala kuhinja izgledala veća, odaberite dodatke koji će odbijati svjetlost po kuhinji. 

Već smo spomenuli korištenje metalnih visećih svjetiljki pa nabavite neke komade koji se uklapaju – mogu vam pomoći teglice za biljke, okviri za slike, čak i praktične stvari poput bakrenih kuhinjskih dodataka i metalnog posuđa i lonaca. Ne volite metalik? Bijela će imati jednaki učinak.

Stručnjaci Domeka Kuhinja dodaju: ‘Ogledala se često preporučuju za hodnike i spavaće sobe kako bi se prostor povećao. Isto tako se može koristiti i za kuhinje.’

‘Sjajni ormarići i radne ploče, kao i detalji od nehrđajućeg čelika na slavinama, ručkama i uređajima odrazit će svjetlost i učiniti da soba djeluje mnogo većom nego što to zapravo jest.’

Kuhinje svijetlijih boja
Ovdje nema ništa novo, bijela reflektira veliku količinu svjetlosti i čini se da mala kuhinja odmah djeluje većom. Obojite kuhinjske ormariće i zidove u istu (ili sličnu) nijansu bijele, plus upotrijebite boju za kamufliranje glomaznih radijatora.

Stvorite kontrast odabirom radne ploče od granita ili drveta i dodajte nekoliko boja u obliku dodataka i ukrasa.

Stručnjaci Domeka Kuhinja objašnjavaju: ‘KOmbinacija boja Vaše kuhinje imat će veliki utjecaj na dojam raspoloživog prostora. Svijetle boje s puno bijele nijanse prirodno će reflektirati svjetlost, što pomaže da  soba ne djeluje skučeno i mračno.’

‘Svijetlo bijela ili bež je očigledan izbor, ali nemojte se osjećati ograničeno. Svijetlozelene, žute, plave, pa čak i sive također mogu dobro funkcionirati.’

‘Koju god boju odabrali, pokušajte da vrata i zidovi ormara budu u jednoj dosljednoj boji. Time se uklanjaju sve vizualne barijere koje uzrokuju kratkotrajno zaustavljanje pogleda, čime se soba čini mnogo većom nego što to zapravo jest.’

Pogledajte više naših ideja za dizajn bijele kuhinje u našoj galeriji. I ne propustite pogledati naš vodič za izbor najboljih kuhinjskih boja, kako biste odabrali pravu završnu obradu za pravu površinu.

Pametni odabir podnih obloga u kuhinji
Kao što kažu dizajneri odjeće, pruge mogu imati efekt optičke iluzije, čineći da izgledate viši, niži, širi, vitkiji.

Pa, tu teoriju zapravo možete iskoristiti i na podove u kuhinji. Imate usku kuhinju? Upotrijebite podne pločice ili obloge s uzorkom koji idu paralelno s duljinom Vaše kuhinje kako bi izgledala dulja.

Ako želite učiniti vašu kuhinju širom, učinite suprotno, koristeći podove koji se protežu po širini prostorije. Polaganje pločica? Spustite ih dijagonalno kako bi se soba učinila dužom i širom.

Pročitajte naš vodič za kuhinjske podove za više savjeta i ideja.

Smanjite kuhinjski namještaj
Očito, kada pokušavate učiniti malu kuhinju većom, odaberite namještaj koji ima malu površinu, ali također odaberite komade koji su tanki. Izbjegavajte namještaj s debelim nogama ili debelim obrisima koji će Vašem malom prostoru dodati vizualnu veličinu.

Umjesto toga, razmislite o modernim stolicama, elegantnim barskim stolicama, možda biste čak mogli izvesti kompaktni kuhinjski otok – imamo mnoštvo ideja za kuhinjski otok koje bi mogle funkcionirati u maloj kuhinji.

Učinite male kuhinje većom ormarićima sa staklenom frontom
Staklene fronte će također povećati izgled Vašeg kuhinjskog ormarića i proširiti će Vaš prostor jer se pogled neće zaustaviti na fronti ormarića, već će pogled ući u dubinu ormarića.

Samo pripazite da staklene ormariće ne punite sa puno posuđa jer će to poništiti svrhu.

Neka donji ormarići budu čvrsti i upotrijebite ih za pohranu svih vaših neuglednih praktičnih dijelova, a zatim dodajte staklene fronte svojim zidnim ormarićima i u njima držite svoje najbolje tanjure, šalice i čaše.

Osvijetlite interijere kako biste pojačali učinak povećanja prostora i u večernjim satima.

Mekana svjetla unutar ormarića ili ispod polica dodatno će otvoriti prostoriju i održati ovo područje svijetlim.’

‘Najbolje iskoristite svoje prirodno svjetlo tako da dizajn prozora bude vrlo jednostavan s malo ili nimalo gitrica na staklu ili ukrasima na prozorskim daskama. To će vam pomoći da povećate količinu prirodnog svjetla u prostoriji.’

Pogledajte našu galeriju sa idejama za dizajn kuhinjskih ormarića, tamo ćete pronaći mnoštvo inspiracija za male kuhinje.

Pročitaj još

15/05/2024

Jeste li se ikada zapitali kako izabrati najbolju kuhinju za..

13/05/2024

Kao novi vlasnik kuće, sigurni smo da je prva stvar..