15/05/2024

Kako izabrati idealnu kuhinju? Odgovor je: kuhinja po mjeri

Jeste li se ikada zapitali kako izabrati najbolju kuhinju za vas? Kako organizirati sve u kuhinji tako da vam najbolje odgovara? Je li najbolje izabrati kuhinju sa šankom, kuhinju s otokom ili možda “L kuhinju”/”U kuhinju”? Ako niste sigurni u vaše odgovore i ako trebate savjet za izbor najbolje kuhinje za vas, odgovore na vaša pitanja možete potražiti ovdje.

1. Oblik kuhinje po mjeri
Kuhinja je mjesto u kući u kojem boravite nekoliko sati dnevno, a istraživanja pokazuju kako se kroz 15 godina u kuhinji prijeđe preko 2.000km. Kako bi najbolje mogli prilagoditi kuhinju svojim potrebama, što manjem gubitku vremena i puta koji prelazite u kuhinji, najbolje rješenje je izrada kuhinje po mjeri iz razloga što blok kuhinja često ne može odgovarati vašim specifičnim potrebama i zato je kuhinja po mjeri preporuka za izrađivanje. Kuhinja osim dizajna koji vam odgovara, treba biti i praktična. Iz tog razloga mnogi imaju dileme kako izabrati idealnu kuhinju po mjeri, odnosno kako izraditi kuhinju po mjeri da bi si organizirali taj prostor na najbolji mogući način.

Kako u svakom poslu, svakom komadu namještaja po mjeri, tako i kod proizvodnje kuhinje po mjeri postoje određena pravila, zone i zakonitosti. Svaka kuhinja po mjeri prije svega ima svoj oblik, a on može biti:

 • Jednoredna kuhinja,
 • Kuhinja u dva reda,
 • L kuhinja
 • U kuhinja,
 • G kuhinja,
 • Kuhinja i kuhinjski otok.

2. Dizajn i izrada kuhinje po mjeri po zonama
Kada se definira specifični oblik kuhinje po mjeri koji odgovara vašem prostoru i vašim željama, onda se, prema vašoj potrebi, učestalosti korištenja i namjeni, definira raspored kuhinjskih područja, odnosno zona, koje se trebaju rasporediti na način da je gubitak hoda i vremena u kuhinji najmanji mogući. Kuhinja i kuhinjski elementi trebaju biti praktični, a kako bi se to postiglo, kuhinja treba zadovoljiti tri kriterija koja čine praktičnost, a to su: kretanje, prostor i protočnost rada. Protočnost rada se odnosi na to da su vam kuhinjski elementi prilagođeni vašim potrebama i načinu/vrsti kuhanja. Prostor se odnosi na to da imate dovoljno prostora za pohranu svih namirnica, dovoljnu površinu za pripremu obroka i dovoljno prostora za spremanje posuđa. Kretanje se odnosi na optimalan raspored zona u kuhinji kako bi se skratio put koji prelazite u kuhinji i vrijeme koje utrošite u to. Zone u kuhinji su:

 • Zona za pohranu (namirnice)
 • Zona za pranje
 • Zona za pripremu
 • Zona za spremanje (posuđe i sl.)
 • Zona za pečenje i kuhanje

Kako bi se skratio put i smanjilo vrijeme koje se u kuhinji provede, zone se trebaju organizirati na način da se kompaktibilne zone organiziraju jedna uz drugu ili jedna nasuprot druge (ovisno o obliku kuhinje). Zone u kuhinji koje su kompaktibilne su:

 • Zona za pranja i zona za spremanje
 • Zona za pohranu (namirnice) i zona za pripremu
 • Zona za pripremu i zona za pečenje i kuhanje

Zona za pranje i zona za spremanje kompaktibilne su na način da se nakon pranja posuđa u sudoperu ili kada vadite posuđe iz perilice za posuđe, trebate to posuđe spremiti na svoje mjesto, a mjesto za spremanje posuđa je zona za spremanje. Put koji prilikom toga trebate prijeći i vrijeme koje trebate provesti dok to radite trebaju biti što manji i na taj način se trebaju organizirati ove dvije zone i kuhinjski elementi u tim zonama.

Zona za pohranu (namirnice) i zona za pripremu su kompaktibilne na način da se namirnice, začini i druge stvari za pripremu obroka nalaze u zoni za pohranu i prenose se na zonu za pripremu obroka gdje se obrok priprema za pečenje ili kuhanje. Što manji put trebate prijeći između ove dvije zone, to ćete manje vremena provesti praveći obrok. Kuhinjski elementi trebaju biti prilagođeni vašoj količini namirnica.

Zona za pripremu i zona za pečenje i kuhanje su kompaktibilne na način da se obrok nakon pripreme iz zone za pripremu prenosi u zonu za pečenje i kuhanje gdje se završava obrok. Sve zone u kuhinji trebaju biti organizirane na najbolji način kako bi kuhinja po mjeri bila praktična i imala optimalan tijek kretanja i tako vam uštedila vaše vrijeme.

3. Radna ploča za kuhinju
Nakon što se definiraju zone u kuhinji, treba odrediti visinu radne plohe tako da najbolje odgovara vašoj tjelesnoj konstituciji. Idealna visina kuhinje s radnom plohom je 87,0cm – 95,0cm, dok je trenutno standard visina od 91,0cm. Visoke osobe izabrati će visinu radne plohe na 91,0cm – 95,0cm, dok će niže osobe izabrati visinu radne plohe na 87,0cm – 91,0cm.

U skladu s visinom radne plohe birati će se i visina gornjih elemenata koja može varirati od 80,0cm pa sve do stropa (ovisno o visini prostora). Prilikom odabira visine gornjih elemenata, mora se u obzir uzeti i ploča za kuhanje. Ukoliko imate plinsku ploču za kuhanje, morate ostaviti veći razmak između radne plohe i gornjih elemenata (ovisno o proizvođaču, u pravilu je min. 60,0cm – 65,0cm). Ako imate indukcijsku ploču za kuhanje, onda razmak između radne plohe i gornjih elemenata može biti nešto manji (ovisno o proizvođaču, u pravilu je min. 50,0cm – 60,0cm). Možda vam se razlika razmaka između radne plohe i gornjih elemenata i razlika visine radne plohe čini jako mala (svega nekoliko cm) no u praksi ima jako veliku ulogu kada provodite sat, dva ili više pripremajući obrok u nelagodnom položaju i tako svaki dan ili nekoliko dana u tjednu.

Danas je moderni dizajn kuhinja po mjeri, kuhinja po mjeri bez ručki. Prilikom odabira kuhinje po mjeri bez ručki treba obratiti pozornost na razliku gornjih i donjih kuhinjskih elemenata. Iskustvo nam je kroz godine pokazalo kako je sistem otvaranja vrata kuhinje na “touch”, odnosno TIP-ON sistem otvaranja kuhinje po mjeri praktičan samo za gornje kuhinjske elemente, ne i za donje kuhinjske elemente jer se prilikom kretanja u kuhinji često tijelom otvaraju vrata donjih kuhinjskih elemenata protiv vaše volje. Zato preporučamo da se “touch” sistem, odnosno TIP-ON sistem otvaranja vrata kuhinje po mjeri ugrađuje samo na gornje kuhinjske elemente, a da se na donje kuhinjske elemente ugradi aluminijska ručka J ili C profil.

Kada organizirate i prilagodite vašu kuhinju po mjeri bez ručki, onda na kraju birajte boju koja će vam najbolje odgovarati prostoru. Ukoliko je prostor kuhinje zatvoren, naša preporuka je da birate svjetlije boje dekora (kombinacija bijele boje/bijele sjajne boje i drvenog dekora je trenutno prvi izbor kupaca), a ukoliko je prostor kuhinje dovoljno velik, onda možete birati i tamnije boje kako bi kuhinja došla do izražaja. Također treba gledati i praktičnost kuhinje po mjeri te ukoliko je vaš izbor kuhinja na “touch” otvaranje, odnosno TIP-ON sistem otvaranja vrata, bolje je birati mat boje na kojima se manje vidi otisak prstiju od otvaranja, dok se na sjajnim dekorima puno više vidi.

4. Zaključak
Na kraju, kada ste odabrali i organizirali sve bitne stavke vaše kuhinje po mjeri, slijedi izbor kuhinjskih uređaja (pećnica, ploča za kuhanje, hladnjak, perilica za posuđe, kuhinjska napa, mikrovalna pećnica itd.) koje možete izabrati tako da vam se njihove boje i dizajn uklapaju u boju vaše kuhinje.

Odabir vaše kuhinje po mjeri nije lagan zadatak jer kuhinju ne možete prodati ili se mijenjati s nekim za drugu. Iz tog razloga treba dobro organizirati i osmisliti kuhinju koju ćete koristiti i  gledati idućih 10–15 godina da vam bude praktična, lijepo dizajnirana i funkcionalna!

Pročitaj još

13/05/2024

Želite saznati kako da mala kuhinja izgleda veća? Došli ste..

13/05/2024

Kao novi vlasnik kuće, sigurni smo da je prva stvar..